• Davis Landscape Architects Crown Street London Home Zone Mixed Use Public Realm Residential Landscape Design Architect Render Planning
  • Davis Landscape Architects Crown Street London Home Zone Mixed Use Public Realm Residential Landscape Architect Render Planning Night
  • Davis Landscape Architects Crown Street London Home Zone Mixed Use Public Realm Residential Landscape Design Architect Plan Planning
  • Davis Landscape Architects Crown Street London Home Zone Mixed Use Public Realm Residential Landscape Architect Section Planning
  • Davis Landscape Architects Crown Street London Home Zone Mixed Use Public Realm Residential Landscape Design Architect Section Planning

Crown Street, Camberwell, Southwark, London

We were appointed as landscape architects by an architectural practice for this proposed mixed use/ residential development which is composed of five distinct blocks. Our brief was to develop a landscape design for a planning approved scheme to the satisfaction of our client. We then prepared a landscape architect’s package of information to discharge Planning Conditions.

As the site is adjacent to a railway viaduct with arches which are occupied by local business our landscape design needed to provide the business owners with vehicular access along this elevation. However, it was important to give this part of the site the feel of a pedestrian focused space. Through out the scheme our landscape architect’s design proposed that the carriageways and footways should be generally designed as shared type spaces. All carriageways and footways were designed to be flush. This provided a ‘home zone’ type setting for the landscape surrounding this development. Our landscape architects adopted a paving pattern which was evident throughout the entire landscape design for this development. This tool once again helped to emphasize that the vehicular running surfaces are not just for the motor vehicle, they are to be shared with the pedestrian.

At the heart of this scheme is a public open space. Our landscape architects designed this space in such a way so as to be permeable to pedestrians along its north, south and east edges. The planting within this space helps to provide a sense of enclosure and has been used to create a number of spaces where residents and friends can meet. Along the west edge a continuous planted strip was proposed to separate the public open space and adjacent carriageway.

Landscape Institutes Work Stages: E

Client: Parritt Leng

Architect: Parritt Leng