• Davis Landscape Architects Gutenborg, Russia Residential Landscape Architect Sketch Plan
  • Davis Landscape Architects Gutenborg, Russia Residential Landscape Architect Sketchup Render Courtyard
  • Davis Landscape Architects Gutenborg, Russia Residential Landscape Architect Concept Sketch Diagram
  • Davis Landscape Architects Gutenborg, Russia Residential Landscape Architect Sketchup Render Plan
  • Davis Landscape Architects Gutenborg, Russia Residential Landscape Architect Sketchup Render Courtyard

Gutenborg, St Petersburg, Russia

Project data sheet

Our client in this instance was Bryden Wood Architects. We were appointed as landscape architects to provide typical landscape design options for a typical plot on this £1bn, 15,600 apartment mixed used development located in Gutenborg, Russia. The landscape architect’s information provided formed part of the architect’s main bid submission to develop a chassis design. We believe the supporting role of our considered landscape design was critical to the team’s successful bid.

As each ground floor unit had a private patio area which fronted onto the public realm, our landscape architects needed to carefully consider this interface. Privacy was achieve by a decent depth of planting, the selection of appropriately high plant material and an appropriate boundary treatment at the edge of each patio zone.  The landscape design for the public open space design need to accommodate a variety of activities. These included pedestrian circulation, areas of children play, relaxation zones and active zones. Street furniture also needed to carefully considered and located so as to create usable and meaningful public realm spaces.

Our landscape architects were also tasked with the specification of a palette of plant material which would thrive in the cold winters found in this location. Our landscape architects specified a combination of native and non native ornamental plant species. Our intention was to provide attractive all year round interest whilst providing benefit to the local fauna.

Our concept design for this space was that of a fluid river flowing around islands of planting and areas of public open space.

Landscape Institutes Work Stages: C

Client: SPb Renovation

Architect: Bryden Wood Architects