• Davis Landscape Architects Ruckholt Road London Residential Landscape Architect Rendered Masterplan
  • Davis Landscape Architects Ruckholt Road London Residential Landscape Architect Sketch Visualisation
  • Davis Landscape Architects Ruckholt Road London Residential Landscape Architect Hand Sketch Visualisation
  • Davis Landscape Architects Ruckholt Road London Residential Landscape Architect Hand Sketch Concept Plan

Ruckholt Road, Leytonstone, Waltham Forest, London

We were appointed by our developer client as landscape architects on this proposed 150 unit residential development located in north London. Our brief was to develop a landscape design to the satisfaction of the design team then to produce landscape architect’s information to support a detailed Planning application. Our final submission was in the form of a landscape architect’s design statement.

The proposed built form fronts onto three existing roads and one newly created pedestrian access route, located to the west of the site. This arrangement creates a courtyard space at the centre of the plot and is for the communal use of the residents of this development. This proposal also accommodated parking, located below the buildings and part of the courtyard space to the south of the site.

Our landscape architects designed the courtyard space so as to be visually pleasing when viewed from the residential units on the first floor and above. The landscape design create a variety of spaces bound by blocks of hedging and tree planting in which the residents can enjoy the courtyard landscape with a feeling of privacy. The paving arrangement provides circulation routes through the space and subtly incorporates the requirement of a service vehicle access route. An element of natural play has been integrated into the design of this space and allows for young children to play under the supervision of their parents in a safe environment.

Our proposed landscape design considered the requirements of the existing trees to be retained, located outside the plot boundary to the north and east of the site. Footpath location, footpath construction and paving levels were all considered so as to minimise the impact our landscape design would have on these valuable existing features.

Landscape Institutes Work Stages: C to D

Client: Glyn Hopkins Ltd

Architect: StockWool