• Davis Landscape Architecture Unit 21 27 Witham Essex Commercial Landscape Architect Design Planning Rendered Plan
  • Davis Landscape Architecture Unit 21 27 Witham Essex Commercial Landscape Architect Design Planning Rendered Section
  • Davis Landscape Architecture Unit 21 27 Witham Essex Commercial Landscape Architect Design Planning Rendered Section
  • Davis Landscape Architecture Unit 21 27 Witham Essex Commercial Landscape Architect Design Planning Rendered Section

Units 21 & 23 Gershwin Boulevard, Witham, Essex

We were appointed by a developer client as landscape architects on this 0.33ha greenfield site on the edge of the town of Witham in Essex. This plot is to accommodate two commercial units and associate parking. Our scope was to develop a sketch landscape design to the satisfaction of the design team and client. We then proceeded with the preparation of landscape architect ’s information to support a detailed planning submission.

The plot is approximately rectangular in shape with a newly completed supermarket to its north west edge and an access road to its south west edge. To the plot’s south east and north east edges are fields. The plot has a fall of approximately 2m from the south west to the north east boundaries.

The development has three access points off the main access road. Two serve the public car parking area and one serves the deliveries area, to the north west building. The vehicular tracking for the delivery vehicles was carefully considered by our landscape architects and the vehicles’ manoeuvring requirements were accommodated within our landscape design. The visitor car parking accommodated a significant number of disabled and parent and child spaces. These were all located close to the buildings’ entrances. The requirements of Building Control Part M was carefully considered by our landscape architects and compliant pedestrian access routes were accommodated across the site.

Where possible, our landscape architects specified structural planting between parking blocks. This helped to reduce the visual dominance of cars. Hedging was proposed along a significant portion of the north east boundary and trees were specified in suitable locations. Our landscape architects intended that these elements would provide a suitable visual boundary and help to reduce the visual mass of the proposed buildings when viewed from the fields to the north east of the plot.

Landscape Institutes Work Stages: C to D

Client: Churchmanor Estates

Architect: BCR Architects