• Davis Landscape Architecture Watts Grove London Residential Landscape Architects Play Area Courtyard Visualisation Planning
  • Davis Landscape Architecture Watts Grove London Residential Landscape Rendered Plan Play Planning
  • Davis Landscape Architecture Watts Grove London Residential Landscape Rendered Section Planning 1
  • Davis Landscape Architecture Watts Grove London Residential Landscape Rendered Section Planning 2
  • Davis Landscape Architecture Watts Grove London Residential Landscape Rendered Section Planning 3

Watts Grove, Tower Hamlets, London Residential Landscape

Project data sheet

For this project we were appointed as landscape architects by a housing association client on this residential development project located on a brownfield site in east London. We were tasked to provide our client with an initial landscape design for approval. Once signed off  we proceeded with the preparation of landscape architect’s information to supporting a detailed Planning submission.

Our landscape architect’s brief was focused on three main areas of this development. Firstly, the landscape design of a private courtyard space located at the heart of the scheme. Secondly, the landscape design of the north/ south semi public space which accommodated a pedestrian thoroughfare. Finally, the design of the connecting public path which runs along the south plot boundary.

The landscape design for the courtyard space performs a number of functions. It accommodates  the flow of residents from the west building to the east building through this space. It also functions as an areas of play and relaxation for residents surrounding this space. Finally, a number of private ground floor patios/ gardens  have been accommodated in various locations. Our landscape architects carefully considered the arrangement space so as to best accommodate these conflicting functions.

In addition to providing a pedestrian route through this proposed development, the north/ south space provides pedestrian entrances to the residential units fronting onto this zone of public realm. The landscape design for this pedestrian zone has incorporated a play area, this will encourage and provide opportunities for door step play.

The brief for the south public footpath was to provide some defensible space between the ground floor units and members of the public. Our landscape architects achieved this by proposing a simple buffer strip of thorny planting.

Landscape Institutes Work Stages: C to D

Client: Swan Housing

Architect: StockWool