• Davis Landscape Architects Highbury Grove London Shared Space Residential Landscape Architect Visualisation Render
  • Davis Landscape Architects Highbury Grove London Shared Space Residential Landscape Architect Render Plan
  • Davis Landscape Architects Highbury Grove London Shared Space Residential Landscape Architect Technical Plan Planning
  • Davis Landscape Architects Highbury Grove London Shared Space Residential Landscape Architect Hand rendered Sketch
  • Davis Landscape Architects Highbury Grove London Shared Space Residential Landscape Architect Technical Detail Planning

Highbury Grove, Islington, London

We were appointed by a developer client as landscape architects on the refurbished and new build mixed use development in north London. A sketch landscape design was first developed to the satisfaction of the client and design team. Once the team was happy with our proposals we proceeded with the production of landscape architect’s information to submit to the Local Authority to satisfy Conditions.

Levels required much attention by our landscape architects on this project as there is a significant fall from the entrance of the site to the rear. The existing building fronting onto Highbury Grove is to be retained whilst the mews type residential development and commercial unit to its rear is to be newly built. Due to existing levels, the new build element needed to be stepped.

The existing vehicular route that services the existing adjacent commercial units was to be retained. Our landscape architect’s design utilised this space as a shared surface. It was designed so as to provide pedestrian access to the new build residential and commercial unit as well as continuing to provide access to the existing commercial units.

All pedestrian access routes to the properties were designed by our landscape architects to be Building Control Part M compliant. Working closely with the architect building levels were set so this could be achieved.

The landscape design for the new build houses accommodate gardens to the front and rear. The front gardens are enclosed with a small dwarf wall, hedge type planting and a single tree. These gardens are paved and function as access to each individual house and provide each  with a single cycle store.

Landscape Institutes Work Stages: E

Client: Noble House Properties

Architect: Gpad Architecture