• Davis Landscape Architecture Sarena House Silver Works Residential Landscape Architect Design Visualisation Planning
  • Davis Landscape Architecture Sarena House Silver Works Residential Landscape Design Architect Rendered Masterplan Planning
  • Davis Landscape Architecture Sarena House Silver Works Residential Landscape Architect Design Sketch Visualisation Courtyard
  • Davis Landscape Architecture Sarena House Silver Works Residential Landscape Design Architect Sketch Visualisation Play
  • Davis Landscape Architecture Sarena House Silver Works Residential Landscape Architect Design Technical Masterplan Tender
  • Davis Landscape Architecture Sarena House Silver Works Residential Landscape Architect Design Technical Podium Deck Details Tender
  • Davis Landscape Architecture Sarena House Silver Works Residential Landscape Design Architect Technical Podium Stairs Tender
  • Davis Landscape Architecture Sarena House Silver Works Residential Landscape Design Architect Technical Private Garden Detail Tender

Silver Works, Colindale, Brent, London

We were appointed as landscape architects by a developer client on this new build residential development in north London. Our initial task was to prepare a landscape design which reconfigured a consented scheme in order that it may be resubmitted to the Local Authority for approval. We were then tasked to prepare landscape architect’s information to satisfy Conditions and to produce full tender and construction packages of landscape architect’s information to enable the external works to be tendered and built. Finally we were appointed to monitor the external works as the progressed on site.

This new build residential scheme is located on a brown field site of a former factory. There were no existing trees on site and the plot was considered to be of low ecological value by our ecological consultant.

Contamination, surface water drainage, existing levels and the interface at the plot boundary all needed to be considered carefully as part of the design process. The access and circulation of fire tender, refuse and delivery vehicles were accommodated within our carriageway design.

Part of the car parking for the site is located under the north residential block and carriageway. In this location the entire landscape design is located over a podium deck and has been detailed accordingly.

The site has been designed as a ‘Home Zone’ with shared surfaces throughout. Where possible all ground floor units were given private gardens with a patio and some planting. A dedicated under 5’s play area has been incorporated into the public realm landscape and a linear park has been located to the rear of the development.

Landscape Institutes Work Stages: D to L

Client: Galliard Homes

Architect: Fleming Maguire Architects