• Davis Landscape Architects Tyson Road London Residential Landscape Architect Design Rendered Masterplan
  • Davis Landscape Architects Tyson Road London Residential Landscape Architect Design Rendered Visualisation
  • Davis Landscape Architects Tyson Road London Residential Landscape Architect Design Rendered Section
  • Davis Landscape Architects Tyson Road London Residential Landscape Architect Design Sketch Visualisation Public Space
  • Davis Landscape Architects Tyson Road London Residential Landscape Architect Design Sketch Visualisation Courtyard

Tyson Road, Forest Hill, Lewisham, London

Project data sheet

Our developer client appointed our landscape architects on this new build residential scheme, located in South London. We were initially tasked with the production of a sketch landscape design based on an existing Planning approved scheme. This enabled our client to develop the landscape proposals to their satisfaction and within their budget. Once a landscape design was agreed upon, we proceeded with the preparation of landscape architect’s information to satisfy Planning Conditions. We were then tasked with the preparation a full landscape architect’s tender package of information to enable the tender and construction of the external works.

The architect’s proposal for this site was composed of nine stand alone residential blocks set within an extensive landscape setting. There were numerous existing site constraints imposed on our landscape architects when considering the design of this development. There are numerous existing trees on site, many of which were covered by TPO’s. These trees were of significant benefit to the final landscape design, providing an already mature landscape in which the buildings could be located. The topography of the site was difficult, having a significant fall of 10m from one corner of the site to the other. From a cost perspective our landscape architects were tasked with finding solutions to minimise the volume of fill to be carted off site.

Our landscape design accommodated the needs of vehicular access to undercroft parking, they fully complied with DDA requirements and considered the access needs of refuse and delivery vehicles. In addition, our landscape design needed to deliver a meaningful public open space at the heart of this scheme.

The planting for this scheme was selected so as to create a number of distinct zones across the site. In addition, in needed to provide all year round interest and to provide food and shelter for our native fauna.

Landscape Institutes Work Stages: E to L

Client: Loromah Estates

Architect: Bryden Wood Architects