• Davis Landscape Architects High Road London Residential Landscape Design Architect Complete Overview
  • Davis Landscape Architects High Road London Residential Landscape Architect Design Plan Planning
  • Davis Landscape Architects High Road London Residential Landscape Design Architect Complete Boundary Wall
  • Davis Landscape Architects High Road London Residential Landscape Architect Design Complete Private Garden
  • Davis Landscape Architects High Road London Residential Landscape Design Architect Complete Car Parking
  • Davis Landscape Architects High Road London Residential Landscape Architect Design Technical Planting Plan
  • Davis Landscape Architects High Road London Residential Landscape Design Architect Technical Elevation
  • Davis Landscape Architects High Road London Residential Landscape Design Architect Technical Details

High Road, East Finchley, Barnet, London

We were appointed as landscape architects by a developer client on this mixed use residential scheme located in north London. Once our initial landscape design was signed off by our client we prepared landscape architect’s information to discharge Planning Conditions. Once approved we proceeded with the preparation of landscape architect’s tender information to enable the tender of the external works. Finally we helped our client to select a suitable landscape contractor to build the external works on this project.

A core requirement of our landscape architect’s brief was to accommodate the requirements of the appointed ecologist. The intention was to achieve the desired number of ECO credits within BREEAM. Our landscape design achieved this requirement by the specification of plant material which is of benefit to our native fauna.

Our landscape design accommodated a shared space to the rear of the building. This space contained a pedestrian access to the communal residential entrance and car parking. The detailing of the private ground floor patios needed to be carefully considered. These units required defensible space from the adjacent communal gardens. The development boundary with the adjacent public footpath also needed careful consideration. This boundary required an appropriate barrier suitable for the development’s location, fronting onto a busy main road.

Our landscape architects carefully manipulated the ground levels within the vicinity of existing trees adjacent to the plot boundary. The intention was to minimise the likely damage by development on these trees. A specific detail was prepared to discharge a specific Planning Condition.

Landscape Institutes Work Stages: E to H/J

Client: Branksome Developments Ltd.

Architect: Make Space Architects