• Davis Landscape Architects Marine Plaza Southend on Sea Mixed Use Landscape Architect Render Masterplan
  • Davis Landscape Architects Marine Plaza Southend on Sea Mixed Use Landscape Architect Render Visualisation
  • Davis Landscape Architects Marine Plaza Southend on Sea Mixed Use Landscape Architect Principals Diagram
  • Davis Landscape Architects Marine Plaza Southend on Sea Mixed Use Landscape Architect Rendered Concept Sketch
  • Davis Landscape Architects Marine Plaza Southend on Sea Mixed Use Landscape Architect Rendered Section
  • Davis Landscape Architects Marine Plaza Southend on Sea Mixed Use Landscape Architect Rendered Concept Sketch
  • Davis Landscape Architects Marine Plaza Southend on Sea Mixed Use Landscape Architect Rendered Section
  • Davis Landscape Architects Marine Plaza Southend on Sea Mixed Use Landscape Architect Rendered Section

Marine Plaza, Southend On Sea, Essex

We were appointed by a developer client as landscape architects on this proposed new build, high-density mixed use development, located in Southend On Sea. Our scope for this project was to develop a landscape design to the satisfaction of our client and other members of the design team. Once signed off we proceeded with the production of landscape architect’s information for a detailed planning application, including a landscape design statement which explained our landscape design proposal in detail.

Marine plaza is located in a seafront location overlooking the promenade, to the east of the town centre. It is intended that it will act as an anchor development and help regenerate the seafront area. The proposed development accommodates a substantial public realm, the majority of which is located over basement parking. When complete it will provide 290 residential units and 3,000m2 commercial space.

Fronting onto the promenade at ground and first floor levels active frontage is proposed, it is likely that this will be in the form of cafes and restaurants. The rest of the development, including the eight and twelve floor towers to the site frontage is to be residential apartments.

The heart of the scheme is one large public space with planting, this is located over basement car parks which provide all the parking for this development. This central landscape, as well as providing amenity space for residents and visitors to this development, must provide service vehicle access across the site. The planting in the central part of this site is maritime in nature and is planted through a sandy type mulch, reminiscent of a dune landscape.

The landscape proposals for this scheme were inspired by the adjacent coastal environment. The marks left by advancing and receding tides, maritime planting and the colours and hues of materials in this location all informedĀ  decisionsĀ  made about the design elements of this scheme.

Landscape Institutes Work Stages: C to D

Client: Inner London Group

Architect: StockWool