• Davis Landscape Architecture Totteridge Lane London Residential Landscape Design Architect Rendered Perspective Rendered Plan
  • Davis Landscape Architecture Totteridge Lane London Residential Landscape Architect Design Rendered Perspective
  • Davis Landscape Architects Totteridge Lane London Residential Landscape Design Architect roof garden Technical Plan
  • Davis Landscape Architects Totteridge Lane London Residential Lnadscape Architect Design roof garden Technical detail sections

Totteridge Lane, Totteridge, Barnet, London

A developer client appointed us as landscape architects on this new build residential development located in Totteridge, North London. A sketch landscape design was prepared and approved by our client, we then proceeded with the preparation of landscape architect’s information to submit to the Local Planning Authority to satisfy landscape related Conditions. Our landscape architects then provide our client with a package of landscape architect’s information to enable the tender the external works. Once on site we were responsible for monitoring the onsite external works as they progressed. Our outputs were the production of a general arrangement drawings, planting plans with schedules, detailed technical sections and a full NBS specification.

To the front of the site our landscape design needed to accommodate vehicular access to the car lift (located within the building envelope), and the requirements of the main pedestrian access to the the building’s entrance. In addition, the requirements of service and refuse vehicles, including turning heads, needed to accommodated within this landscape zone. Our landscape architects managed to satisfy these requirements by having a single paved pedestrian and vehicular surface (shared surface) to the building frontage, the pedestrian zone (and vehicular overrun) was finished with a resin bonded topping.

To the rear of the building a number of private roof garden patios are accommodated, these are located on top of the basement car park podium deck structural slab. It was decided, for simplicity of build, that these would be simply paved, with the paving slabs on pedestals. All planting on the structural slab is located in raised planters.

To the rear of the site a communal garden is located. A number of existing trees have been retained and additional planting proposed. Additional wild life friendly planting is accommodated within our proposals to ensure our client achieved the desired number of Code for Sustainable Homes credits.

Landscape Institutes Work Stages: E to L

Client: Bayview Homes Southern Ltd

Architect: DGA Architects